TEAM BUILDING ZA SVE PRILIKE

MAR 2018
15
TEAM BUILDING ZA SVE PRILIKE

Kako do dobrog i uigranog tima


Timski rad

Timski rad je osnovna karakteristika dobrog room escape-a. Dok rješavate svoju misiju zajedno, igrači će se postepeno zbližiti, pomagaće jedni drugima i pri tom će nečija ideja, moć zapažanja, praktična sposobnost ili neki drugi X-faktor izaći na vidjelo i doći do izražaja. 
Naravno, u konačnici, timski rad u kvalitetnom escaperoom-u za Vaše zaposlenike neće zamjeniti jedan profesionalni trening vještina kod pojedinaca na koje ciljate, ali će sigurno barem kod nekoga na brz i učinkovit način za stepenicu više podići praktično iskustvo ili barem otvoriti viziju efikasnog rada u manjem timu, unaprijediti sposobnost rješavanja problema, odnosno donošenja odluka i liderskih vještina. Ovo je sigurno jedan od lakših načina kako da u perspektivi dobijete vrhunske timske igrače, podignete njihovo sampouzdanje i sposobnost samoodlučivanja, te da im sutra olakšate kako da otvore bilo koja zatvorena vrata, tj prevaziđu brojne i neminovne prepreke.

Više od zabave

„Room escape nije samo zabava, nego jedinstven način za treniranje logičkog i analitičkog razmišljanja i učvrščivanja timskih veza. Fox in a Box igre su preporučene za sve kolege iz kompanija i organizacija jer primarno naglašavaju timski rad, efektivno komuniciranje i podjelu zadataka među pojednicima, te pored svega potiču kreativno razmišljanje. I to sve u nekom vremenskom limitu, baš kao što to ti isti zaposlenici imaju u svom radnom okruženju. Svaka igra je
poseban izazov za sebe u kojem je svakom od članova tima omogućeno u određenom trenutku da bude heroj. Npr., iako je prolaznost igre The Bank Job oko 30%, možemo reći da nam generalno preko 90% igrača nakon igre onako spontano potvrdi da su zaista uživali u cjelokupnom doživljaju. Sve u svemu, to je jedno neprocjenjivo iskustvo koje su s nama podjelile značajan broj firmi i organizacija iz Sarajeva, ali i BiH.“,
naglašava Esved Botić, osnivač Fox in a Box Sarajevo.

Za sve prilike

“U prethodnih dva-tri mjeseca smo imali značajan broj team buildinga, tj kompanija-udruženja koja su prepoznali potencijal Fox in a Box-a na tom planu. Imamo raznih rješenja i uvijek gledamo da se prilagodimo klijentima. Npr. nedavno smo imali posjetu Fortuna Travela-a, jedna velike globalne turističke organizacije koja povezuje Evropu i zemlje dalekog istoka. Oni su baš htjeli team building u našoj režiji, obzirom da su ove  godine imali godišnji skup u Sarajevu. Izazov za nas je bio utoliko veći, jer ih je bilo cca 40 i svi su htjeli u isto vrijeme da igraju, a imali su na raspolaganju svega 2 sata za to. Za tu specijalnu priliku napravili smo poslovnu saradnju sa našim susjedima, tj Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti, gdje su nam oni ustupili svoj galerijski i muzejski prostor, a mi u tom istom ambijentu postavili neke elemente svoje portable igre. Naravno, prilagodili smo i tematiku igre, usput smo stavili “u pogon” i naše dvije regularne igre, tako da su svi u isto vrijeme bili u zajedničkoj misiji ”tajnih agenata”, neki su se “odmetnuli u pljačku banke”, dok su drugi morali “deaktivirati bombu” i “loviti pljačkaše”, a svi su opet mogli uživati u postavkama muzejskog i galerijskog prostora, razgledati  eksponate i među njima čak pronaći par “lažnih” koji su bili uklopljeni u ambijent, a bili su dio igre. Ma jednostavno pravi film uživo, akcija, avantura…”, riječi su  Admira Avdića, menadžera u Fox in a Box Sarajevo.